Principesa Maria a fost un copil inteligent. Scria și citea în latină, greacă, franceză și spaniolă. Primii ani ai copilăriei au fost fericiți, însă relațiile dintre părinții săi au devenit tot mai tensionate, pentru că Henric al VIII-lea și Ecaterina nu au putut avea un fiu care să moștenească tronul englez.
Cum s-a născut Biserica Anglicană
În cele din urmă, Henric al VIII-lea a decis să se recăsătorească. Pentru că Roma nu a acceptat să îi anuleze căsătoria, regele englez a provocat ruperea Bisericii Anglicane de cea Catolică. Henric al VIII-lea a divorțat și s-a căsătorit de mai multe ori, după bunul său plac, după ce s-a proclamat capul noii biserici.
Conducătorii Bisericii Anglicane au declarat căsătoria regelui englez cu Ecaterina de Aragon drept lipsită de validitate, iar Maria a fost declarată drept copil nelegitim și exclusă din linia de succesiune la tron. Mai târziu, așa a pățit și sora sa, Elisabeta. Aceste tensiuni au șubrezit sănătatea tinerei principese. Abia la insistențele celei de-a treia soții a regelui Henric al VIII-lea, Jane Seymour, suveranul englez s-a împăcat cu fiica sa. În ciuda insistențelor tatălui său, Maria a rămas fidelă credinței catolice.
Din această căsătorie cu Jane Seymour s-a născut, în sfârșit, un fiu al regelui englez, Edward. Maria a fost nașa fratelui său și s-a ocupat de funeraliile mamei sale vitrege.
În 1544, Henric al VIII-lea le-a reprimit în linia de succesiune pe cele două fiice, Maria și Elisabeta, care, însă, urmau după Edward. În 1547, Henric al VIII-lea a murit, iar Edward a ajuns pe tron. Pentru că era minor, a fost instituită o regență, formată din nobili protestanți. Maria a continuat să practice religia catolică și i-a cerut vărului său, împăratul Carol Quintul, să facă presiuni asupra regenților, pentru a avea dreptul să își practice religia în mod liber.
Edward și-a scos surorile din linia de succesiune
În 1553 Edward a murit, la vârsta de doar 15 ani. Prin testamentul său, Edward își excludea surorile, pe Maria și pe Elisabeta, de la succesiune. În schimb, moștenitoarea Coroanei era desemnată lady Jane Grey, verișoara sa. A izbucnit o confruntare între susținătorii lor, câștigată de Maria, care în 1553, a fost încoronată regină.
Noua regină, în vârstă de 37 de ani, s-a căsătorit cu Filip al Spaniei. Căsătoria a stârnit opoziția protestanților, pentru că ea întărea catolicismul. După anunțul referitor la căsătorie, a izbucnit o insurecție, care a fost înăbușită. Acest lucru a dus la înrăutățirea relațiilor dintre regină și liderii protestanți. Unii dintre ei au fost aruncați în închisoare.
Regina Maria a Angliei a restabilit drepturile Bisericii Catolice, cu o duritate surprinzătoare. Unii dintre liderii protestanți care continuau să se opună reginei au fost executați.
Citește întreg articolul pe RFI.ro.
Dacă vrei să descoperi și alte Pagini de istorie, pe poți citi AICI.